Posted on

אורלי יונסי – חולמת בעיניים פקוחות

אורלי יונסי: חולמת בעיניים פקוחות

אם תשאלו את אורלי יונסי, מנהלת "קייטרינג כפיר", מה משמעות המילה אושר עבורה, היא תענה מיד: "לקבל טלפון מאמא נרגשת שבנה חולה הצליאק אכל בשמחה את האוכל שלי". בקייטרינג המצליח בבעלותם של רני ואביב כפיר מצורן, היא כבר מזמן מותג.  

אל תטעו בה. היא אולי שברירית ועדינה כלפי חוץ, אבל בפנים, כפי שמעידים חבריה ובני משפחתה, מסתתרת אשת ברזל  בעלת כושר מיקוח ויכולת ביצועית גבוהה. עבורם, היא גיבורת על.  "עומדת בלחצים", "מושכת בכל החוטים במקביל", אלו הם רק חלק מהתיאורים שהם מעניקים לה באהבה גדולה. על דבר אחד מסכימים כולם פה אחד: יונסי היא בעלת לב ענק ונתינה אין סופית.

מחזירה את המשפחה לשולחן האוכל. אורלי יונסי. צילום : לימור צל גוזלן

מטבח ראשון מסוגו בארץ

אמרתם קייטרינג כפיר? אמרתם אורלי. לאחרונה חוללה מהפיכה קולינרית של ממש. במשך תשע עשרה שנה סיפק קייטרינג כפיר ארוחות חמות למוסדות חינוך וצהרונים ברחבי הארץ. היום הוא עומד על תזונה נטולת גלוטן בלבד. "עם הזמן קלטתי את המצוקה של הילדים וההורים בהתמודדות המתסכלת שלהם עם הצליאק, והחלטתי להילחם על המשפחה. המטרה העליונה שלי היא שגם הילד עם הרגישות יוכל לאכול עם הוריו ואחיו מסביב לאותו שולחן בלי להרגיש יוצא דופן".

במה היה כרוך המעבר הזה? 

"המטבח שלנו הוא המטבח הראשון היחיד בארץ, שנקי מגלוטן במאה אחוז. אנחנו לא מורידים את העיניים מהמזון מהרגע שהוא מגיע אלינו, ועד שנמסר לבית הלקוח. חומרי הגלם נקנים רק מספקים מורשים מטעם משרד הבריאות, כאלו שנארזו בסביבה סטרילית בלבד. הם נשטפים מיד, מתובלים ומוכנסים לתנורים הטובים ביותר בעולם. מדובר בתהליך קפדני ממדרגה ראשונה, תוך כדי תנאי פיקוח ובקרה מחמירים ביותר. מיד לאחר הייצור, המנות עוברות הקפאה עמוקה (שוק פריז). זוהי טכנולוגיה ששומרת באופן מוחלט הערכים התזונתיים ועל טריות המזון".

מהי מנת הדגל שלכם?

"המנות שנחטפות אצלנו כרגע הן פרגיות, קציצות ברוטב, וקוסקוס נטול גלוטן שנקרא פולנטה. אין כמעט חברות שמוכרות קוסקוס נטול גלוטן, משום שתהליך הייצור שלו מסובך וארוך מדי. אנחנו מבשלים את קמח התירס ומסננים אותו, ממש כמו בבית".

"האוכל שלנו הוא הבריא והטרי ביותר שאפשר לבקש. אנחנו שוקדים על פתרונות קולינאריים יצירתיים כדי שהמנה תרגיש טעימה יותר. כל המנות שלנו מלוות בייעוץ של דיאטנית קלינית, ואם לשפוט על פי הלקוחות, התחליפים טעימים הרבה יותר מהמנות הרגילות. הילדים שלי, לדוגמא, מעדיפים שניצלים מצופים בפתיתי תירס קלויים במקום פירורי לחם, זה פשוט יותר טעים להם".

מה ההגדרה של אורלי לאוכל טעים?

"אוכל טעים זה אוכל שמח. אוכל שמי שטועם אותו נהנה מחוויה עשירה ולא מתפשרת. אוכל שמושך אותך החל מהריח, המראה, ועד לביס הראשון שבו כל בלוטות הטעם חוגגות. מבחינתי, אוכל נטול גלוטן הוא לא אוכל של פשרה, הוא היהלום שבכתר".

היהלום שבכתר

עד היום, נחשב אוכל נטול גלוטן לילד החורג של הקולינאריה. בשנים האחרונות המגמה משתנית, כמעט מהפכנית. אוכלוסיית חולי הצליאק שמשוועת לאוכל טוב וטעים הולכת וגדלה, ולא רק ילדים. גם מבוגרים עלולים לגלות בגילאי ארבעים או חמישים, שהם רגישים לגלוטן. "המודעות לצליאק היא כה גדולה היום, שגם רשתות השיווק, מאפיות, מסעדות, ואפילו מסעדות גורמה – כולם מבינים שאסור לזלזל בזה גם מבחינה מסחרית", אומרת יונסי.  

לאחרונה התקשרו אליה ממשרד ראש הממשלה כדי לתאם ביקור במטבח. אחת העובדות, שטעמה את המנות המליצה בחום וכנראה ישתפו פעולה בקרוב. "היום בכל סופר שכונתי תמצאי מוצרים נטולי גלוטן. ספורטאים עברו לתזונה הזו. אנשים ירדו במשקל. אתה לא חייב להיות חולה צליאק, מספיק שאתה רוצה להיות בריא".

רוצה להחזיר את החיוך לילדים. אורלי יונסי. צילום : לימור צל גוזלן

גם כאלו שאינם רגישים לגלוטן מזמינים מכם אוכל. מה הסוד?

"הסוד היחיד שלי בכל דבר שאני עושה הוא – אהבה. זה אולי נשמע שחוק אבל זו האמת. כל דבר שאני עושה נבחן בדקדקנות ובמקצועיות, ויש חשיבה מאחורי כל פרט ופרט. אנחנו לא חוסכים, לא בחומרי הגלם, לא בייצור, ולא בתוצאה הסופית. אחרי כמעט שני עשורים בהם סיפקנו ארוחות רק לילדים, השכלנו להבין מה האוכל שמדבר לילדים ומה אוהבים המבוגרים. היום, בגרסה החדשה שלנו, אין לי ספק שכל ילד או מבוגר, בררן ככל שיהיה, ימצא בתפריט שלנו לפחות חמש מנות שיאהב וישמח לאכול".

לא פוחדת מאף אחד. אורלי יונסי. צילום : לימור צל גוזלן

מהפיכה במטבח

אורלי נולדה בכפר יונה, השישית מבין שבעה אחים. בגיל שבע עשרה התחתנה ויש לה שלשה ילדים בוגרים (21, 22, 24). לפני שמונה שנים, במסגרת התנדבות בבית חולים שניידר, הכירה ילד קטן חולה סרטן. החיבור בינה לבינו היה מידי ויונסי ליוותה אותו במשך שנים עד להחלמתו. בהמשך הכירה גם את אחותו הקטנה, ושני הילדים הם חלק בלתי נפרד משגרת חייה עד היום.

בגיל שלושים ואחת, אחרי ארבע עשרה שנות נישואים, התגרשה ויצאה לעבוד. קייטרינג כפיר היה מקום עבודתה הרציני הראשון. "הדבר הראשון שעשיתי היה לעבור מחדש על תפריטי הארוחות לבתי הספר וגני הילדים" היא נזכרת.  "המטבח היה אמנם נקי וללא רבב, אבל האוכל היה מעובד ושמנוני. ילדים לא רצו לאכול ולקוחות היו מתלוננים בלי סוף".

מה עשית?

"הטבח הראשי שעבד במטבח היה מאד עצבני, כולם רעדו ממנו ויעצו לי לא להתעסק איתו. בוקר אחד נכנסתי למטבח ואמרתי לו ישר בפנים: "תקשיב, הלקוחות מתלוננים על האוכל שלך'. הוא לא האמין שהוא שומע את זה, ועוד מעובדת חדשה. "יש לך מזל שאת אישה" הוא ענה "אחרת היית בצרות גדולות עכשיו".

זה נשמע קצת מאיים

"אני לא פוחדת מאף אחד. תוך שלשה חודשים היינו כבר חברים טובים, והפכנו את כל התפריט של המטבח. גננות היו מתקשרות בהתרגשות שהילדים מחכים לאוכל ואוהבים אותו. מאז, עשינו חייל. מעסק רגיל הפכנו לקייטרינג הכי טוב בארץ".

מעל לעשור ניהלה יונסי את המפעל בחיוך של מליון דולר וכישרון של אשת עסקים ממולחת. קייטרינג כפיר הפך לשם דבר בתחום. לפני שנתיים, התעייפה והחליטה לפרוש. "התחרות בשוק הפכה מטורפת" היא מעידה. "לא הייתי מוכנה להתפשר על האיכות על חשבון התזונה של הילדים". 

במשך השנים, הכינה מנות מיוחדות גם לילדים חולי צליאק, שלא יכלו לאכול את האוכל הרגיל של הקייטרינג. המנות הפכו מיד ללהיט. "ההורים סיפרו שהילדים רוצים לאכול רק את מה שאני מכינה". יונסי, יזמית בנשמתה הציעה רעיון גדול. "חשבתי לעצמי, השוק צמא לאוכל טעים ללא גלוטן, בוא נשנה את התזונה כולה לתזונה נטולת גלוטן וכך נעשה שירות אדיר לאנשים".  קייטרינג כפיר יצאו לדרך חדשה, מצוידים ברישיון ובמטבח יחיד בארץ שמורשה ומוכשר לעבודה בסביבת ייצור נקייה לחלוטין מגלוטן.

וונדר וואמן מכפר יונה

לפני כשלש שנים, בגיל ארבעים, הפכה יונסי לסלבריטי מקומית, לאחר שעלתה עם מופע העצמה וסטנד אפ משלה, עם חומרים שכתבה במשך שמונה שנים, כולם לקוחים מסיפור חייה. מופע שהיכה גלים ואף הגיע לכמה עיתונים מקומיים.

מופע ראשון בגיל ארבעים?

"מאז ומתמיד חלמתי ובאיזשהו שלב התחלתי לכתוב את כל החלומות שלי, אחד אחרי השני, וגם להגשים אותם. כך נולד המופע הזה. אנשים סיפרו לי שקיבלו השראה לעשות שינוי, וגם כוח להניע את עצמם בעקבות המופע הזה. אני הייתי רק השליחה. תמיד אמרתי שכדי לחלום צריך להתעורר, לכן אני חולמת תמיד בעיניים פקוחות".

מה את יותר, יזמית ואשת עסקים, או אומנית?

"למה צריך לבחור? אני הכל יחד. כל הזמן יש לי רעיונות חדשים, אם זה בתחום של הבמה, או כלכלה, או חברה, מה שעולה במוחי הקודח, אני מקשיבה ומגשימה".

יש לך עוד חלומות להגשים?

"חלומות יש תמיד, ואם לא אחלום, איך אגשים? בימים אלו אני עובדת על משהו חדש, ואני משערת שאפתיע את כולם כשזה יצא".

להחזיר את החיוך לילדים

יונסי פעילה בפורומים של חולי צליאק ורגישים לגלוטן בארץ, שם היא מגלה תסכול רב, בעיקר מצד הורים לילדים עם רגישויות. "אנחנו מציעים שירות שהוא הרבה מעבר לאוכל" היא אומרת. "יש לי חברה שיש לה ילדה רגישה לגלוטן ובכל פעם כשהייתי באה לבקר אותה, ליבי היה נחמץ. היא ישבה ואכלה את האוכל המיוחד והם אכלו את שלהם. אני רוצה שכל המשפחה תשב לשולחן ותאכל ביחד".

לא מעט ספורטאים עוברים לתזונה הזו

"אנשים רואים בצליאק משהו תפל שקשור לחולי, אבל ההיפך הוא הנכון. תזונה נטולת גלוטן היא סמן של בריאות. זה ממש הטרנד הלוהט של הדיאטות וגם ספורטאים עוברים לתזונה כזו מסיבות בריאות. היום, אוכל ללא גלוטן, הוא בדיוק כמו אוכל רגיל, כמובן עם המגבלות שלו, אבל ממש לא פחות טעים".

מה החלום שלך בנושא התזונה?

"עד היום לא היה מענה הולם לחולי צליאק ורגישים לגלוטן שמבקשים אוכל מזין וטעים. אני רוצה להביא את מדינת ישראל למצב שבו הילדים יאהבו לאכול את האוכל הזה, והכי חשוב, שהמערכת המשפחתית והחברתית לא תבודד אותם בגלל זה. הם לא צריכים להרגיש שונים. אנחנו מחזירים להם את הכיף וההנאה. מעכשיו כולנו אוכלים את אותו הדבר. כשההורים שולחים לי צילום של ילד מאושר עם המנה שלי, זה שווה הכל. אני רוצה להחזיר את החיוך הזה לילדים של כולם". 

קייטרינג כפיר
טל: 09-8848686
050-5274408

תוכן כתבה: שירלי פרקש​